LØFT PÅ SKINNER

27. juni 2016

Et sindrigt, selvkørende løftestativ har i den forgangne uge fjernet fem skillevægge fra de såkaldte Hot Cells. Det var startskuddet til næste fase i det komplicerede projekt.

Dybt inde i en kontorbygning ligger seks forbundne betonceller, der fra 1964 til 1989 blev brugt til at håndtere radioaktive materialer. På grund af det høje strålingsniveau er det i dag ikke muligt at gå ind i cellerne, og af de seks nukleare anlæg, der skal dekommissioneres på Risø-halvøen, er Hot Cells det mest komplekse.

Dekommissioneringen af Hot Cells blev sat i gang i 2008. Siden 2012, hvor enkelte særligt radioaktive 'hotspots' blev fjernet, er tiden blevet brugt på at planlægge og forberede de næste store skridt, ikke mindst den fjernbetjente sandblæsning af cellerne. Nu er teamet ved at være klar til den faktiske dekontaminering af Hot Cell-konstruktionen.

"Som et indledende skridt har vi valgt at fjerne de fem shuttere - en slags skillevægge, der kan hæves og sænkes mellem cellerne - før sandblæsningen," fortæller projektleder Bjarne Hindborg Rasmussen og uddyber: "Ellers kunne sandet ødelægge hæve-/sænkemekanismens gevind og gøre det rigtig svært at få de fem shuttere op på et senere tidspunkt."

Et sidelæns løft
Delprojektet med at fjerne disse shuttere er netop gennemført, og det er gået smertefrit og hurtigere end forventet. Holdet af medarbejdere har allieret sig med udenlandsk ekspertise for at få det til at lykkes.

I maj kom det svenske firma Extrem Borr & Sågteknik AB og hjalp med at gennemskære shutterhusene - store metalbokse, der var fastgjort oven over Hot Cells. Inden da var de fem shuttere hejst op på plads i hvert sit hus.

Nu har Mammoet så været på besøg. Det hollandske sværvægtsløftefirma har tidligere hjulpet Dansk Dekommissionering med besværlige løft og er godt kendt i den nukleare verden. Firmaet er bl.a. hyret til at lægge nyt tag på den betonsarkofag, der indkapsler Tjernobyl-værket.

Selv om et løft af fem shutterhuse kan synes som en lille opgave i forhold til Tjernobyl, har det langt fra været ukompliceret. Der er lav loftshøjde i rummet oven over Hot Cells, så det var nødvendigt at løfte de otte tons tunge shutterhuse lidt op og manøvrere dem sidelæns ud. Det har krævet omhyggelig planlægning og godt teamwork mellem folkene fra Mammoet og Dansk Dekommissionering.

Rent praktisk løste Mammoet opgaven ved at lægge en lang skinne ud på hver side af shutterhus-rækken. Oven på skinnerne blev der sat et løftestativ, der kunne skubbe sig frem ved hjælp af hydraulik. Stativet blev først placeret hen over det yderste shutterhus, som derefter kunne løftes op med kæder og flyttes. En metalplade blev derefter svejset på under huset - både for at skærme for strålingen og for at stabilisere under transporten. Så kunne stativet krabbe sig hen over skinnerne med sin byrde og ud på en hydraulisk platform, som sænkedes ned, hvorefter en gaffeltruck tog shutterhuset det sidste stykke ned på jorden. Derefter måtte hele processen gentages for hver af de resterende shutterhuse.

Kom foran tidsplanen
Fire arbejdsdage tog det, før alle fem shutterhuse var løftet væk og kørt over til en lagerhal, hvor de nu afventer yderligere behandling. De huller, som husene efterlod over Hot Cells, er blevet lukket, først med et specielt designet cover og så med en 'dummyshutter'. I alt har arbejdet, inklusive opstilling og nedtagning af materiel, taget ti dage.

"Der har selvfølgelig været nogle uforudsete småting undervejs som nogle loftsskruer, vi måtte slibe ned, fordi de var ved at komme i vejen for løftestativet. De dummyshuttere, vi havde lavet, måtte også afkortes lidt, fordi de originale tegninger fra 1960erne ikke afspejlede det, som der rent faktisk var bygget. Men i det store hele har alt klappet, og vi endte faktisk med at komme flere dage foran tidsplanen," siger Bjarne Hindborg Rasmussen.

Nyhed 160626i - shutterhuse

Udskriv