Sværvægtere løfter Risøs reaktorprop

De har hævet atomubåden Kursk fra bunden af ishavet og rejst en væltet 80 tons kran op på Lindø-værftet efter orkanen i 1999. Nu skal hollandske Mammoet med sine muskelkraner trække en kæmpe metalprop op fra Risøs største forsøgsreaktor.

II disse uger planlægger Dansk Dekommissionering en udfordrende operation, som bliver den eneste af sin art i Danmark. En 22 tons afskærmningsprop, der sidder i tanken på Danmarks største forsøgsreaktor, skal løftes op. Dette kræver særlige kraner og et stort sikkerhedsopbud.

Proppen – som på fagsproget kaldes top shield plug eller TSP – lukker den radioaktive tank helt tæt som proppen i en termoflaske. Den skal løftes og fjernes, så Dansk Dekommissionering kan komme til at skære selve reaktortanken op indefra. I samme øjeblik proppen løftes, bliver et bevægeligt låg rullet ind over tanken som ny afskærmning, så den kraftige stråling hele tiden er lukket inde.

En del af udfordringen er den begrænsede plads. Reaktortanken er støbt ind i et firkantet betontårn, som er 6 x 6 meter bredt og 10,5 meter højt. Tårnet står i en høj, cylinderformet hal med kun få meters arbejdsrum ud mod væggene. Denne slags opgaver er det hollandske sværvægtsløftefirma Mammoet specialister i, og de var selvskrevne til at løse opgaven for Dansk Dekommissionering.

Mammoet har flere gange løftet og fjernet hele reaktortanke fra atomkraftværker rundt omkring i Europa. Desuden har virksomheden til opgave at lægge det nye tag på den betonsarkofag, der indkapsler Tjernobyl-værket.Skip to content