Mammoet har løftet tonstung reaktorprop for DD

Succes: Den massive metalprop, som har lukket Danmarks største forsøgsreaktor DR3, er blevet trukket op og erstattet med et låg. På grund af kraftig stråling nede fra reaktortanken er den historiske operation blevet planlagt i detaljer over de seneste år. DD roser samarbejdet med Mammoet og Bladt Industries.

PProppen – som på fagsproget kaldes top shield plug eller TSP – har lukket den radioaktive tank helt tæt som proppen i en termoflaske. Den vejer 22 tons, og den er kraftigt radioaktiv på undersiden efter mere end 40 års reaktordrift. Det var derfor nødvendigt at løfte proppen op og afskærme den i én kontinuerlig bevægelse. I samme øjeblik proppen blev løftet, blev et bevægeligt låg rullet ind over tanken som ny afskærmning, så den kraftige stråling hele tiden var lukket inde.

Begrænset plads
En del af udfordringen var den begrænsede plads. Reaktortanken er støbt ind i et firkantet betontårn, som er 6 x 6 meter bredt og 10,5 meter højt. Tårnet står i en høj, cylinderformet hal med kun få meters arbejdsrum ud mod væggene. Kraner og løfteudstyr skulle derfor køres ind i samlesæt og rejses på stedet. Det hollandske sværvægtsløftefirma Mammoet har løst den historiske opgave for Dansk Dekommissionering. Mammoet har flere gange løftet og fjernet hele reaktortanke fra atomkraftværker rundt omkring i Europa. Desuden har virksomheden til opgave at lægge det nye tag på den betonsarkofag, der indkapsler Tjernobyl-værket. De har også løst specialopgaver som at hæve atomubåden Kursk fra bunden af ishavet.

Specialudstyr
Bladt Industries i Aalborg har specialfremstillet det bevægelige låg og de afskærmningscontainere, som reaktorproppen er blevet sat ned i. Afskærmningen består for en sikkerheds skyld af to containere – en cylindrisk i en firkantet – som hver især ville have afskærmet tilstrækkeligt.

“Vi har haft et utroligt godt samarbejde med Bladt Industries, som har leveret nøjagtigt, hvad vi havde brug for, og med Mammoet, som arbejder meget professionelt, hurtigt og grundigt. Der har været mange sikkerhedsmæssige detaljer ved dette løft, og jeg er virkelig godt tilfreds med vores egne medarbejdere og med Mammoets indsats,” siger projektleder Per Holtzmann Søndergaard fra Dansk Dekommissionering.

Robotskæring
Nu hvor reaktorproppen er fjernet og skærmet forsvarligt af, skal Dansk Dekommissionering i gang med at skære selve reaktortanken op indefra. Dette kommer til at foregå med en robotarm gennem lemme i det nye låg.Skip to content