Endnu et reaktorløft gennemført

Den knap tre meter brede metalring, som sad om toppen af reaktortanken i DR3, er blevet trukket op. Ligesom løftet tidligere på året er dagens operation blev gennemført med høj faglig ekspertise fra hollandske Mammoet og specialfremstillet udstyr fra Aalborg-virksomheden Bladt Industries.

EEndnu en gang har de røde og gule kraner spillet med musklerne i Danmarks største forsøgsreaktor DR3. Tidligere i dag hævede det hollandske sværtransport- og løftefirma Mammoet den 17 tons tunge afskærmningsring, som har siddet om toppen af reaktorens tank. Dansk Dekommissionering er dermed kommet et vigtigt skridt videre i arbejdet med at afvikle Danmarks største forsøgsreaktor.

Afskærmningsringen kaldes på fagsprog Top Shield Ring eller TSR. Ringen vejer 17 tons, og flere års reaktordrift har beskudt den med neutroner, så ringens inderside er kraftigt radioaktiv. Løfteoperationen foregik derfor bag en beskyttende betonmur og med fjernbetjent udstyr. Den svære afskærmningsring er sat ned i en afskærmningsbeholder, som er blevet løftet ned fra den 10,5 meter høje reaktorblok. Her er den blevet placeret i endnu en afskærmingscontainer og kørt på Dansk Dekommissionerings midlertidige lager. Med afskærmning vejer Top Shield Ring knap 60 tons.

I maj 2014 blev selve reaktorproppen, som har siddet inde i ringen, trukket op, og siden da har reaktortanken været lukket med et bevægeligt låg, som kan køres til side på skinner. Først blev ringen trukket op, og så blev den kørt til side samtidig med, at det bevægelige låg blev rullet ind over tanken igen. Mammoets massive kraner blev fjernbetjent af et lille hold, som sad godt afskærmet nederst i reaktorhallen

Operationen var stort set planlagt som løftet af reaktorproppen. Da den nu løftede Top Shield Ring har form som en vanillekrans, var det nødvendigt med en ekstra afskærmning inden i ringen. Den særlige afskærmningsbeholder er også denne gang specialfremstillet af Bladt Industries i Aalborg.Skip to content