Et glashus har taget form

Nogle gange må man bygge op for at kunne bryde ned. Det er i hvert fald tilfældet ved forsøgsreaktor DR 3.

EEfter at have fjernet de ydre systemer er DR 3 projektteamet nu i gang med at dekommissionere selve reaktorblokken – et firkantet, 6 x 6 meter bredt og 10,5 meter højt betontårn med en aluminiumstank inden i. I 2014 blev reaktorens prop og den omkringliggende ring trukket op, og siden da har tanken været lukket med et bevægeligt låg, som kan køres til side på skinner.

I efteråret 2015 er reaktorens top blevet udstyret med et nyt bygningsværk af klar akryl: to lufttætte, forbundne kamre monteret oven over det bevægelige låg. Huset skal bruges i det næste, store skridt i nedbrydningsprocessen – at skære aluminiumstanken op indefra og fjerne småstykkerne ét for ét.

Det ene kammer kaldes manipulatorhuset og rummer en fjernbetjent, hydraulisk arm. Armen kan styres ned gennem luger i det bevægelige låg og kan udstyres med forskelligt værktøj til at skære tanken op.

Det andet kammer er det såkaldte pakkerum, hvor en kran kan løfte op til 400 kg tunge stykker af tanken og placere dem i en container. Når containeren er fyldt og lukket, kan pakkerummet åbnes og containeren køres direkte til det midlertidige lager på Risø-området.

Manipulatorhus og pakkerum er specialfremstillet af Bladt Industries i Aalborg, der også stod bag det bevægelige låg. Fjernbetjeningen af elementerne er dermed samtænkt – manipulatorarm, kran og det bevægelige låg kan alle styres via én hydraulikstation i kontrolrummet.

Anlægget afventer nu myndighedernes godkendelse, og så kan tanken blive forvandlet til små stykker radioaktivt affald.Skip to content