Månebeholdere er i hus

Den første sending af de mange specialdesignede stålbeholdere, som Bladt Industries skal levere, er nu landet hos DD. Fire såkaldte månebeholdere var med i sendingen.

SSelvom Månebeholderne ved første øjekast kan minde om noget fra en Jules Verne-roman, skyldes tilnavnet ikke, at de skal en tur ud i rummet. De skal derimod sænkes i en containers dyb.

Siden efteråret 2014 har en stor container huset en 17 tons tung og 2½ meter bred afskærmningsring, der har siddet om toppen på DR 3-reaktorens tank. Pladsen i og omkring ringen skal også udnyttes, og containerens hjørner er allerede blevet udfyldt af specialfremstillede trekantrammer. Heri er der placeret en del rør, der har været monteret oven på brændselselementerne.

De netop ankomne månebeholdere er fire kvarte måner, der præcist passer ned i afskærmningsringens midte. De vil blive fyldt med endnu flere af samme slags rør.

Men inden i cirklen af kvartmåner? Her er der lige plads til en anden af de specialdesignede beholdere à la Jules Verne. Den bevingede cylinder skal fyldes med stumper af tynde stålstænger, der har absorberet en del stråling i reaktoren. Når cylinderen sænkes ned som den sidste brik, vil de fire vinger kile sig ind mellem månebeholderne og sikre, at hele containerens puslespil af radioaktive elementer er fast forankret i afskærmningen.Skip to content