Risø kommer på museum

Den efterårskolde luft var fyldt med en vis vemod, da DR 3-modellen blev båret udenfor. Det var én af de Risø-genstande, som Steno Museet afhentede i fredags for at bevare dem for eftertiden.

AAllerede før Dansk Dekommissionerings oprettelse blev der indgået en aftale med det videnskabshistoriske museum i Aarhus om at dokumentere og bevare de væsentligste dele af Atomstation Risø. Efter et besøg i december 2002 beskriver Steno Museet i et brev de genstande, de umiddelbart har fundet interessante. Øverst på denne liste står en model af Dansk Reaktor 3.

Modellen, der hovedsageligt er lavet af træ, har i årevis stået i forhallen ind til reaktorbygningen. Den er sammen med et udvalg af plancher blevet brugt til at forklare de besøgende om reaktorens processer. Men med den igangværende dekommissionering af reaktoren var tiden efterhånden blevet moden til at tage afsked med modellen.

Steno Museet har tidligere, for år tilbage, afhentet en række væsentlige genstande, heriblandt kontrolpulten fra Dansk Reaktor 1, der blev dekommissioneret i 2004-6. Nu var tiden så kommet til næste afhentning. Da kassevognen fredag kørte afsted mod Aarhus, rummede den foruden reaktormodellen eksempelvis også to spritnye tromler med frigivet affald og ubrugte rør til brændselselementer og forsøg.

Genstandene vil indgå i en ny udstilling, som Steno Museet åbner i foråret 2018, om det nysgerrige menneske. Og når endnu mere af Risøs historiske anlæg er brudt ned, vil museet atter komme forbi med en kassevogn.Skip to content