Se video: Reaktortank fjernet

Det seneste år har et hold DD-medarbejdere arbejdet på at fjerne aluminiumstanken, der sad inderst i Dansk Reaktor 3. Tanken er nu forvandlet til små bidder og placeret i afskærmede containere.

II en kontrolvogn, placeret i bunden af reaktorbygningen, arbejder Thomas Nielsen og Rune Duelund Nielsen koncentreret med at styre den fjernbetjente demontering af DR 3’s reaktorblok. Flere etager over dem adlyder mekaniske arme de to kollegers mindste vink. Én arm håndterer værktøjet, der nedbryder reaktorblokken indefra og ud, mens en anden griber fat med en hydraulisk klo om stumperne og løfter dem op og hen i en container.

Den inderste aluminiumstank er skåret i stykker ved hjælp af en plasmaskærer. Efter et års intensivt arbejde i kontrolvognen forsvandt den sidste stump aluminium op i en container lige før jul. Næste skridt er allerede i gang – at bruge de mekaniske arme til at fjerne de knap 700 grafitklodser, der har siddet inde i reaktorblokken som afskærmning rundt om aluminiumstanken.Skip to content