Containers puslespil samlet

Det hollandske firma Mammoet har igen været på besøg hos DD for at hjælpe med et sværvægtsløft. Denne gang skulle den store container med afskærmningsringen fra DR 3-reaktoren efterfyldes.

SSiden efteråret 2014 har en stor container huset en 17 tons tung og 2½ meter bred afskærmningsring, der har siddet om toppen på DR 3-reaktorens tank. Pladsen i og omkring ringen skal også udnyttes, og derfor har DD fået fremstillet en række specialdesignede stålbeholdere hos firmaet Bladt Industries.

I 2016 blev containerens hjørner udfyldt af trekantede rammer. Nu, i sommeren 2018, var tiden kommet til at udfylde den sidste ledige plads i afskærmningsringens midte. Til dét skulle der bruges fire kvartmånebeholdere og en bevinget cylinder.

Ligesom de trekantede rammer var kvartmånebeholderne inden placering i containeren blevet fyldt med afskærmings-plugs, der havde været monteret som en slags prop på uran-brændselselementerne. Den bevingede cylinder var blevet fyldt med stumper af tynde stålstænger, der havde absorberet en del neutroner i reaktoren.

Den dag, efterfyldningen skulle finde sted, blev containeren hentet på lageret af Mammoet og fragtet til den såkaldte aktive håndteringshal ad en afspærret rute. I hallen stod DD’s egne folk klar ved kranen. Først blev cylinderen med fire påsatte vinger omhyggeligt placeret i containerens centrum. Derefter blev kvartmånebeholderne sænket ned én for én i de fire hulrum, der var dannet mellem cylinder, vinger og afskærmningsring.

Beholderne var designet, så de efter placering i ringen ville stå med ganske få centimeters luft mellem sig. Det sikrede, at containeren ville blive så tæt pakket som muligt – men gjorde også placeringen til et præcisionsarbejde. Når hver kvartmånebeholder blev sænket ned, måtte der puffes og justeres undervejs, men til sidst var containerens puslespil af elementer og afskærmning godt på plads. Og så kunne Mammoet fragte containeren retur til lageret.Skip to content