Reaktors indre dele er væk

Rundt om den inderste tank i Dansk Reaktor 3 har siddet en grafitreflektor, der skød neutronerne tilbage. Reflektoren og et tilhørende lag af bly er nu væk. Dermed er den fjernbetjente opskæring af reaktorens indre dele afsluttet.

DDe seneste to år har en kontrolvogn i bunden af reaktorbygningen været bemandet med to håndværkere, der møjsommeligt har fjernet reaktorens indre dele, bid for bid. Det er Thomas Nielsen og Rune Duelund Nielsen, der har været de primære kræfter på opgaven.

I 2017 skar de den inderste aluminiumstank op ved hjælp af en plasmaskærer monteret på en mekanisk arm. Hver bid af tanken blev grebet af en hydraulisk klo, løftet op i et pakkerum på toppen af reaktoren og omhyggeligt placeret i en container.

Næste skridt var at fjerne den omkringliggende grafitreflektor, sat sammen af 685 klodser. Det er det meste af 2018 gået med. Første opgave var at få brudt en klods op i den øverste ring af grafitklodser; her blev der brugt en egenudviklet sav monteret på den mekaniske arm. Derefter kunne ringens øvrige klodser forholdsvis nemt løftes ud med en kraftig vakuumsuger. Således arbejdede man sig nedefter, ring for ring.

Den store udfordring har været laget i bunden. Her var klodserne kilet så tæt sammen, at der måtte bores, presses, vrikkes og lirkes for at få dem vristet fra hinanden. Det krævede hyppige skift af værktøj. Da den sidste blok var løftet væk, kom en fjernbetjent kost, fejeblad og støvsuger i sving for at få fjernet alt smulder.

Da 2018 var ved at rinde ud, kom den mekaniske arm på sin sidste opgave: at skrælle det blylag, der sad bag klodserne, væk med et brækjern. Det lykkedes også, og på DD’s midlertidige lager står nu syv containere med grafitklodser og én container med blylaget.

Kontrolvogn, pakkerum og det øvrige udstyr, der har været brugt til at fjerne reaktorens indre dele, har dermed udspillet deres rolle og vil blive fjernet. Dernæst venter opskæringen af reaktorens ydre dele, hovedsageligt store mængder af beton.

(NB. Videoen er uden lyd.)Skip to content