Reaktorens ydre dele står for tur

Det øverste af Dansk Reaktor 3 står nu nøgen og blottet, klar til at blive skåret op. Som en sidste forberedelse er et gangdæk blevet fjernet fra reaktorblokkens top og samlet igen i en lavere position.

VVed indgangen til 2019 var reaktorens indre dele – selve reaktortanken, en grafitreflektor og et tilhørende lag af bly – skåret op, løftet ud og pakket i containere (se mere her). De efterfølgende måneder er blevet brugt på at rydde væk og gøre rent efter dette arbejde og gøre klar til næste fase, opskæringen af de ydre dele.

Først blev det gennemsigtige hus, som i 2015 blev bygget oven på reaktorens bevægelige låg, demonteret. Husets to lufttætte kamre i plexiglas rummede henholdsvis en manipulatorarm og en kran, der var blevet brugt til de fjernbetjente manøvrer, men dette udstyr skulle ikke anvendes i næste fase.

Da det bevægelige låg var blevet befriet for sit hus på ryggen, blev det frakoblet alle systemer og skilt ad. Neden under det var en gammel reaktorring og en hidtidig prop, der begge måtte fjernes. I stedet blev der sat en ny, flytbar prop i, der skal fungere som afskærmning under opskæring af reaktorens ydre dele.

For foden af reaktoren stod en kontrolvogn, hvorfra medarbejderne havde styret det fjernbetjente udstyr. Denne vogn blev nu afrenset og kørt udenfor. I det hele taget blev alle fjernede elementer så vidt muligt afrenset, men en del måtte gemmes som affald.

Efter en grundig oprydning og rengøring i reaktorbygningen var det tid til at fjerne fire store metalcylindre – de sidste dele, der skulle ud af reaktorblokkens beton før opskæring. Cylindrene rummede hver især nogle ionkamre, der i driftstiden havde målt reaktorens flux (ionisering per tidsenhed).

Som det sidste væsentlige skridt i denne omgang er gangdækket om reaktorblokkens top netop blevet sænket. Det var i sin tid tænkt som et bevægeligt dæk, der kunne rykkes op og ned efter behov, men i realiteten er det aldrig flyttet så meget som én centimeter – før nu. En kran løftede de nummererede dækplader væk, hvorefter beslag og de bærende elementer blev sænket omkring halvanden meter, og dækpladerne kom på plads igen. Det krævede dog en del justering at få den 60 år gamle konstruktion til at makke ret, men nu er det øverste af reaktorblokken fritlagt og klar til næste fase.

Se et halvt års arbejde med at rømme reaktortoppen, komprimeret til under tre minutter (NB! Videoen er uden lyd):Skip to content