Ny generation helsefysikere

For en virksomhed, der centrerer sig om håndteringen af radioaktive materialer, er det essentielt at besidde en robust ekspertise inden for strålingsbeskyttelse. Så DD ansatte i starten af året fire nye medarbejdere, der nu bliver uddannet til helsefysikere.

Som helsefysiker arbejder du med at beskytte mennesker mod stråling i deres arbejdsmiljø, og du er også rådgiver, formidler og underviser”, forklarer Mikkel Øberg, der selv afsluttede uddannelsen for godt fem år siden og denne november blev ny chef for enheden Strålingsbeskyttelse. Han afløste Per Hedemann Jensen, der sidste år kunne fejre sit 50-års jubilæum på Risø.

Modsat lande med atomkraft har Danmark ikke et certificeret uddannelsesprogram inden for faget. I stedet lægges der en uddannelsesplan for de vordende helsefysikere, som kommer med en grunduddannelse i bagagen som enten ingeniør eller fysiker. Typisk foregår den største del af uddannelsen internt, hvor garvede kolleger står for studiekredse, øvelser og opgaver, og så suppleres der med eksterne kurser efter behov.

De fire helsefysiker-aspiranter er netop vendt hjem fra kurset ”Applied Health Physics” på Oak Ridge Associated Universities i Tennessee.

”I Oak Ridge mærker du historiens vingesus. Under anden verdenskrig var byen centrum for berigelsen af uran, og byen omfavner virkelig sin historie med stolthed, fx ved at have atom-udsmykninger rundt om på bygningerne,” fortæller én af de fire, Claus Højgård Nielsen.

Byens universitet har siden 1947 udbudt kurser i helsefysik, så kapaciteten inden for både udstyr og lærerkræfter har kunnet opbygges gennem mange år. Kurset ”Applied Health Physics” tager fem uger og er meget populært blandt både amerikanere og udlændinge, der har behov for en solid viden on strålingsbeskyttelse i forbindelse med deres arbejde inden for kernekraft, dekommissionering, miljøbeskyttelse, lovgivning, sundhedsvæsen etc.

”I USA er den nukleare branche rigtig stor, så vi er blevet undervist af eksperter inden for forskellige grene af helsefysikken. De gav os hver deres perspektiv på tingene – godt krydret med humor,” siger Marie Lund Traulsen og fortsætter: ”Det har i det hele taget været godt at få kontakt med et større miljø af helsefysikere. Det kommer vi til at kunne trække på senere.”

”Universitets laboratorieudstyr var også helt i top, og der stod medarbejdere på spring til at besvare vores mange spørgsmål,” forklarer Frederik Storm Mahler og bliver suppleret af Claus Højgård Nielsen: ”Alle de målinger, vi herhjemme kun kan læse om, kan man rent faktisk få lov til at prøve dér i praksis.”

De fire danskere udgjorde sammen med folk fra USA og Saudi-Arabien et mindre hold på kun 11 deltagere. Sædvanligvis er et hold på 20 deltagere, men på grund af corona deltog færre lokale end normalt, og det gav fordelen af ekstra tid til den enkelte.

Fire kasser fulde af ringbind med undervisningsmaterialer er nu undervejs fra Oak Ridge til Risø. Herhjemme fortsætter aspiranternes uddannelse, så de efter planen kan blive eksamineret i efteråret.
”Jeg er rigtig glad for, at vi er fire, der følges ad – uddannelsen er blevet et fælles projekt og aldrig en konkurrence. Når noget er svært, er der næsten altid én eller to af os, der har forstået det og kan forklare de andre det. Og hvis ingen af os forstår det og må spørge igen, ja, så er det egentlig også meget beroligende,” smiler Sidse Lærke Lolk.Skip to content