DD er en statslig virksomhed, etableret i 2003, som nu hører under ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.
Vores primære opgaver er:
At demontere de seks oprindelige nukleare anlæg på Risø. Afviklingen skal ske sikkert, miljømæssigt forsvarligt og økonomisk optimalt.
At modtage, behandle og opbevare radioaktivt affald fra danske brugere af radioaktive isotoper.
At deltage i processen, der senest i 2073 skal have ført til en langsigtet løsning for det radioaktive affald. Indtil da skal DD opbevare affaldet.
Vores virke er fastlagt gennem:
Folketingsbeslutning B 48 (2003)
Vi er underlagt tilsyn fra Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse og fra Beredskabsstyrelsen. Vi har desuden etableret en ekstern Whistleblower-ordning, hvor medarbejdere og faste samarbejdspartnere kan indsende oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold uden at skulle frygte for negative konsekvenser.
De cirka 90 medarbejdere varetager en række forskellige og i nogle tilfælde højt specialisererede opgaver: planlægning af dekommissioneringen, demontering af anlæg, affaldshåndtering, drift og vedligehold, strålingsbeskyttelse af medarbejdere og omgivelser, administration m.v. En del af medarbejderne kender de nukleare anlæg fra, dengang de var i drift.
DD er organiseret i ni enheder og en stabsfunktion. Se organisationsdiagram her og flere detaljer neden for.
Direktør: Ole Kastbjerg Nielsen, Direktør for strålingsbeskyttelse: Mikkel Øberg samt Teknisk Direktør: Kirsten Hjerrild Nielsen
Sidstnævnte, der er ingeniør med speciale i reaktorteknik og praktisk erfaring fra, da Risøs reaktorer var i drift, fungerer samtidig som DD’s nukleare ekspert.
Stabsfunktionen “Kvalitetsstyring & Myndighedssamarbejde” refererer til direktøren og er ansvarlig for at vedligeholde kvalitetsstyringssystemet samt sikre at kravene overholdes i forhold til den myndigheds-relaterede kommunikation.
Kvalitet
Kvalitetsledelsessystemet, KMS, omfatter de lov – og myndighedskrav, som gælder for DD. DD er certificeret/akkrediteret i forhold til tre standarder:
Myndighedssamarbejde
Den ansvarlige for myndighedssamarbejde sikrer bl.a. at de dokumenter, der sendes mellem DD og de nukleare tilsynsmyndigheder lever op til de krav, der er til sådanne dokumenter. Både i forhold til struktur, indhold og kvalitetssikring og efterfølgende sagsbehandling internt i DD, herunder journalisering. Derudover sikres det også at DD lever op til sine forpligtelser for rapportering til de nukleare tilsynsmyndigheder.
Chef: Anja Kraag. Denne enhed understøtter hele ledelsesgruppen/organisationen og løser tværgående opgaver af strategisk karakter:
Chef: Betina Lykke Nielsen. Understøtter hele organisationen ved at varetage følgende hovedopgaver:
Chef: Mikkel Øberg. Understøtter hele organisationen ved at varetage følgende hovedopgaver:
Chef: João Silva. Understøtter hele organisationen ved at varetage følgende hovedopgaver:
Chef: Charlotte Hjorth. Varetager tekniske udviklingsopgaver relateret til nye affaldsveje, opgraderede lagerfaciliteter og nye modtage- og håndteringsfaciliteter samt opgaver relateret til endelig slutdeponering og klargøring af affaldet til depot:
Chef: Bjarne Hindborg Rasmussen. Varetager planlægning, koordinering, dokumentation og myndighedsbehandling af de resterende dekommissioneringsopgaver:
Derudover varetager enheden koordination af affaldsmodtagelse, håndteringsfaciliteten og tekniske tegne-opggaver.
Chef: Kenn-Ulrik Brix Sørensen. Varetager de udførende opgaver relaterende til drift og affaldsbehandling:
Chef: Niels Ebbesen. Varetager de udførende opgaver relaterende til dekommissioneringsopgaverne:
Vi sætter høje sikkerheds- og kvalitetsstandarder. Vi er bevidste om, at vi arbejder med radioaktive materialer og i områder, hvor der kan forekomme stråling, og arbejdsmiljøet skal være i orden. Vi har fokus på at agere forsvarligt i forhold til resten af samfundet gennem sikker håndtering af det radioaktive affald.
Nye opgaver kræver nye løsninger. Vi udvikler løbende medarbejdernes kompetencer, så vi har de bedst mulige forudsætninger for at løse opgaverne forsvarligt. Vi udvikler løbende processer, metoder, værktøjer og faciliteter, og lærer af de bedste erfaringer internationalt, ligesom vi gerne deler vore egne erfaringer.
Vi ønsker størst mulig åbenhed om vores opgaver, både internt og eksternt. Vi er bevidste om at inddrage alle relevante kompetencer ved opgaveløsningen. Vi ønsker at inddrage alle relevante interessenter i en aktiv dialogproces i forbindelse med udviklingen af en endelig slutdepotløsning for det radioaktive affald.